Buah roselle yang segar digunakan untuk menyediakan jus dan kaliks buah roselle kering pula digunakan untuk menyediakan teh masam (sour tea). Petua
tradisional masyarakat nusantara, cina, india dan asia barat juga mencadangkan penggunaan teh masam untuk kesihatan.
Nama
saintifik pokok roselle ialah Hibiscus sabdariffa yang berada dalam famili Malvaceae.
Kajian
saintifik berikut mengusulkan bahawa bahan kimia alami yang dikenali anthocyanin
dan vitamin C yang terkandung dalam kaliks
buah roselle berupaya memberi kesan antioksida yang kuat iaitu menghalang kerosakan sel kulit dan penuaan permukaan
kulit akibat pendedahan kepada cahaya matahari yang berpanjangan.
- Firas Al-Niaimi, and Nicole Yi Zhen Chiang. Topical Vitamin C and The Skin: Mechanisms of action and clinical applications. Journal of Clinical Aesthetic Dermatology. 2017:10(7):14–17.
- Ines Da-Costa-Rocha, Bernd Bonnlaender, Hartwig Sievers, Ivo Pischel, Micheal Heinrich. Hibiscus sabdariffa L. A Phytochemical and Pharmacological review. Food Chemistry 165 (2014) 424-443.
- Octavio Carvajal-Zarrabal, Dulce María Barradas-Dermitz, Zaida Orta-Flores, Patricia Margaret Hayward-Jones, Cirilo Nolasco-Hipólito, M Guadalupe AguilarUscanga, Anilú Miranda-Medina and Kopli Bujang. Hibiscus sabdariffa L., Roselle Calyx, from Ethnobotany to Pharmacology. Journal of Experimental Pharmacology. 2012:4: 25-39.
- Pi-Jen Tsai, John McIntosh, Philip Pearce, Blake Camden, Brian R Jordan. Anthocyanin and antioxidant capacity in Roselle (Hibiscus sabdariffa L.) extract. Food Research International Volume 35, Issue 4, 2002, Pages 351-356.
- Ru Da Pandel, Borut Poljšak, Aleksandar Godic and Raja Dahmane. Skin Photoaging and the Role of Antioxidants in Its Prevention. ISRN Dermatology, Volume 2013,11 pages.
Maklumat
pada halaman ini bertujuan pendidikan kesihatan awam dan bukan untuk indikasi
ubatan sesuatu produk.
Information
at this page is intended for public health education and not for product claim
or indication of a product.
No comments:
Post a Comment