Biji lada hitam merupakan rempah ratus yang lazim digunakan dalam masakan. Petua tradisional juga mencadangkan penggunaan lada hitam untuk kesihatan.
Nama saintifik pokok lada hitam ialah Piper nigrum yang berada dalam famili Piperaceae diklasifikasikan oleh ahli taksonomi Linnaeus pada tahun 1753.
Kajian saintifik berikut mengusulkaN kimia alami yang dikenali Piperine terkandung dalam biji lada hitam yang berupaya memberi kesan analgesik iaitu mengurangi rasa sakit.
- Bukhari IA , Pivac N, Alhumayyd MS, Mahesar AL, Gilani AH. The analgesic and anticonvulsant effects of piperine in mice. Journal of Physiological Pharmacology. 2013:64(6):789-94.
- Evan Prince Sabinaa, Aayesha Nasreen b, Mahima Vedi a, Mahaboobkhan Rasool. Analgesic, Antipyretic and Ulcerogenic Effects of Piperine: An Active Ingredient of Pepper. Journal of Pharmceutical Sciences and Research. 2013:(10):203-206
- Srinivasan K. Black pepper and its pungent principle-piperine: a review of diverse physiological effects. Critical Review of Food Science and Nutrition. 2007:47(8):735-48.
- Tasleem F , Azhar I , Ali SN , Perveen S , Mahmood ZA .Analgesic and anti-inflammatory activities of Piper nigrum L. Asian Pacific Journal of Tropical Medicine. 2014: 7S1:S461-8.
- Zoheir A Damanhouri and Aftab Ahmad. A Review on Therapeutic Potential of Piper nigrum L. (Black Pepper): The King of Spices. Medicinal and Aromatic Plants. 2014:3:3.
Penafian: Maklumat pada halaman ini bertujuan pendidikan kesihatan awam dan bukan untuk indikasi ubatan sesuatu produk.
Disclaimer: Information at this page is intended for public health education and not for product claim or indication of a product.
No comments:
Post a Comment